Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Χρώμα στην πόλη -- Colour in the cityΜε αφορμή το αντίστοιχο εγχείρημα «The Good Bike Project», στο Τορόντο του Καναδά, που ξεκίνησε όταν μερικοί νέοι άνθρωποι έδωσαν και πάλι «ζωή» σ’ ένα παρατημένο ποδήλατο, τα μέλη του Hellenic Architecture Agora, του φόρουμ skyscrapercity.com, αποφάσισαν να εγκαινιάσουν έναν αντίστοιχο θεσμό και στη Θεσσαλονίκη.


On the occasion the corresponding undertaking “The Good Bike Project”, in Toronto of Canada, that began when certain new persons gave once again “life” in a abandoned bicycle, the members of Hellenic Architecture Agora, forum skyscrapercity.com, decided they inaugurate a corresponding institution and in Thessalonica.

''Φυτεύουν'' ποδήλατα στο γκρίζο αστικό τοπίο, ευελπιστώντας στην αλλαγή νοοτροπίας για την μετακίνηση, αλλά και στην ανάδειξη μιας πρωτοποριακής τέχνης του δρόμου. Μια ομάδα από την Θεσσαλονίκη βάφει με έντονα χρώματα παλιά ποδήλατα και τα τοποθετεί σε κεντρικά σημεία της πόλης-ακόμα και σε δέντρα- προσελκύοντας χαμόγελα κι ενθάρρυνση από τους περαστικούς για την συνέχιση της δράσης της.
Τα ποδήλατα αυτά βάφονται ολοκληρωτικά και διακοσμούνται με μικρά παρτέρια από λουλούδια. Τέλος, τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, σαν δείγματα street art. Κάθε χρώμα θα αντιπροσωπεύει και κάτι διαφορετικό:
  • Τα κίτρινα ποδήλατα θα αντικατοπτρίζουν ένα χώρο ιστορικό για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της.
  • Τα πορτοκαλί ποδήλατα θα μπουν σε μέρη που αποτελούν σημεία συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς, τα λεγόμενα hot spots.
  • Τα γαλάζια ποδήλατα θα αφιεριωθούν στον Ερνέστ Εμπραρ, τον αρχιτέκτονα που οραματίστηκε μία διαφορετική Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν την αντίκρυσε στο ακέραιο.
  • Τα πράσινα ποδήλατα, όπως είναι λογικό, θα βρίσκονται σε σημεία όπου το πράσινο λείπει.
  • Τα φούξια ποδήλατα θα αφιερωθούν στους εθελοντές της πόλης.

Πλέον, μπροστά στη ΧΑΝΘ και στην Καμάρα υπάρχει από ένα πορτοκαλί ποδήλατο, σ’ ένα παρκάκι, στη συμβολή των οδών Ιασωνίδου και Ευριπίδου, ένα πράσινο, ενώ ένα μπλε ποδήλατο έχει «σκαρφαλώσει» σ’ ένα δέντρο, στη Συγγρού με Φιλίππου.

Έχετε ποδήλατο που σκουριάζει στην αποθήκη, παραμένει δεμένο και άχρηστο στο φράχτη της αυλής σας ή απλά δεν σας εξυπηρετεί πλέον; Δωρίστε το στην πόλη!Όσοι ενδιαφέρονται να δωρίσουν ποδήλατα, μπορούν να επικοινωνήσουν στο greenbike@hotmail.gr ή στο site του φόρουμ.


 1.  2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...